• РЕФЕРЕНЦИ
 • ДРУГИ СИМПТОМИ СЛИЧНИ НА АСТМА • страница11/24
  Дата14.01.2018
  Размер1.81 Mb.

  Prolongirana kaslica kaj vozrasni


  1   ...   7   8   9   10   11   12   13   14   ...   24

  ПОВРЗАНИ ДОКАЗИ


   • Инхалаторните кортикостероиди се поефикасни од антилеукотриените за подобрување на респираторната функција и квалитетот на живот (ннд)

   • Нема доволно докази за да се евалуира користа од вакцинација против инфлуенца кај болни со астма (ннд) Се препорачува редовна вакцинација кај болни со хронични белодробни , срцеви и бубрежни болести, како и кај перзистентна астма, особено за возраст над 65 години. 1

  • Физички тренинг (вежбање) ја подобрува кардио-пулмоналната способност кај болните со астма, но не ја менува белодробната функција (ннд -Б)

  • Постојат ограничени докази дека вежбите за дишење можат да бидат корисни кај астмата (ннд -Ц)

  • Доказите за ефикасноста од тренирање на инспираторната мускулатура врз клинички релевантниот исход на астмата, се недостаточни (ннд -Д)

  • Метотрексатот би можел да има мал ефект на заштеда на стероиди кај возрасни пациенти со астма, со несаканите ефекти се чести (ннд -Б)

  • Употребата на циклоспорин може да ја намали потребата од орални стероиди кај астма, но несаканите ефекти се чести (ннд -Ц)

  • Златото (соли на злато) може да ја редуцира потребата од орални стероиди кај астма, но поради несаканите ефекти и неопходноста од мониторинг, третманот не се препорачува (ннд -Ц)

  • Нема глобално подобрување на астмата по третман на гастро-езофагеалниот рефлукс (ннд -Ц) но третманот ја подобрува комплијансата

  • Инхалаторните кортикостероиди се еднакво ефикасни како и дневна доза на 7.5 до 10 мг орален преднизолон, веројатно со помалку несакани ефекти (ннд -Б)

  • Долго-делувачките бета агонисти имаат подобар физиолошки и клинички ефект при редовен третман на астмата отколку кратко-делувачките бета агонисти (ннд -А)

  • Инхалираниот беклометазон има мал дозо-зависен одговор (ннд -Б) (Ефектот на инхалрираниот беклометазон малку зависи од применетата доза)

  • Дозите на флутиказон во рамките од 100 до 1000 г се поефикасни од плацебо во третман на астмата, а ниските дози се скоро еднакво ефикасни како високите кај лесна до средно тешка астма (ннд -А)

  • Медикаментите со повисока потентност, како на пример флутиказонот, може да се поефикасни, но флутиказонот има поголема системска активност во споредба со другите инхалаторни кортикостероиди кога се споредуваат дози со еднаков тераписки ефект (ннд -А)

  • Недокромил натриумот е еднакво ефикасен како кромогликатот за астма предизвикана со напор (ннд -Б)

  • Стабилизаторите на маст клетки (недокромил и кромогликат) се поефикасни од антихолинергиците, но помалку ефикасни од бета агонистите за превенција на бронхоконстрикцијата предизвикана со напор (ннд)

  • Салметеролот има подобар профил на сигурност и ефикасност во споредба со теофилинот, кај средно тешка и тешка астма (ннд -А)

  • Нема доволно докази за споредба на ефикасноста на волуматиците наспроти небулајзерите кај средно тешка и тешка астма. Во една високо-квалитетна студија, третманот со високи дози на будезонид, инхалирани со небулајзер, бил поефикасен од будезонид 1600 г даден со големо- волуменски спејсер (волуматик) (ннд -Д)

  • Омализумаб1 е поефикасен од плацебо за редукција или прекин на инхалаторните кортикостероиди и за намалување на егзацербациите на астмата (ннд -А)

  • Нема докази во прилог на употребата на азатиоприн за третман на хроничната астма, како лек кој би овозможил намалување на дозата на кортикостероидите(ннд -Д).

  РЕФЕРЕНЦИ


  1. Гибсон ПГ, Цоугхлан Ј, Њилсон АЈ, Абрамсон М, Бауман А, Хенслеѕ МЈ, Њалтерс ЕХ. Селф-манагемент едуцатион анд регулар працтитионер ревиењ фор адултс њитх астхма. Цоцхране Датабасе Сѕст Рев. 2002;(3):ЦД001117

  2. Хаахтела Т, Јäрвинен М, Кава Т, Кивиранта К, Коскинен С, Лехтонен К, Никандер К, Перссон Т, Реиникаинен К, Селроос О, Совијäрви А, Стениус-Аарниала Б, Свахн Т, Таммиваара Р, анд Лаитинен ЛА. Цомпарисон оф а Б2-агонист, тербуталине, њитх ан инхалед цортицостероид, будесониде, ин нењлѕ детецтед астхма. Н Енгл Ј Мед 1991; 325:388–92

  3. Јеффреѕ ПК, Годфреѕ РЊ, Äделротх Е, ет ал. Еффецтс оф треатмент он аирњаѕ инфламматион анд тхицкенинг оф басемент мембране ретицулар цоллаген ин астхма. Ам Рев Респир Дис 1992;145:890–9

  4. Лаитинен ЛА, Лаитинен А, Хаахтела Т. А цомпаративе студѕ оф тхе еффецтс оф ан инхалед цортицостероид, будесониде, анд а Б2-агонист, тербуталине, он аирњаѕ инфламматион ин нењлѕ дијагносед астхма: А рандомизед, доубле-блинд, параллел-гроуп цонтроллед триал. Ј Аллергѕ Цлин Иммунол 1992;90:32–42

  5. Лаитинен ЛА, Лаитинен А, Хеино М, Хаахтела Т. Еосинопхилиц аирњаѕ инфламматион дуринг еџацербатион оф астхма анд итс треатмент њитх инхалед цортицостероид. Ам Рев Респир Дис 1992;143:423–7

  6. Лаитинен ЛА, Лаитинен А, Хаахтела Т. Аирњаѕ муцосал инфламматион евен ин патиентс њитх нењлѕ дијагносед астхма. Ам Рев Респир Дис 1993;147:697–704

  7. Хаммарљуист Ц, Бурр МЛ, Готзсцхе ПЦ. Хоусе дуст цонтрол меасурес фор астхма. Цоцхране Датабасе Сѕст Рев. 2002;(3):ЦД001187

  8. Страцхан ДП, Цоок ДГ. Хеалтх еффецтс оф пасссиве смокинг. Парентал смокинг анд цхилдхоод астхма: Лонгитудинал анд цасе-цонтрол студиес. Тхораџ 1998:53:204–12

  9. Абрамсон МЈ, Пуѕ РМ, Њеинер ЈМ. Аллерген иммунотхерапѕ фор астхма. Цоцхране Датабасе Сѕст Рев. 2002;(3):ЦД001186

  10. Маллинг ХЈ. Иммунотхерапѕ ас ан еффецтиве тоол ин аллергѕ треатмент. Аллергѕ 1998;53:461–472

  11. Тхе Датабасе оф Абстрацтс оф Ревиењс оф Еффецтивенесс (Университѕ оф Ѕорк), Датабасе но.: ДАРЕ-981030. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 2, 2000. Оџфорд: Упдате Софтњаре

  12. Њалтерс ЕХ, Њалтерс Ј. Регулар вс. ас неедед инхалед схорт ацтинг бета2-агонист усе ин астхма. Цоцхране Датабасе Сѕст Рев. 2002;(3):ЦД001285

  13. Адамс НП, Бесталл ЈБ, Јонес ПЊ. Инхалед бецлометхасоне версус плацебо фор цхрониц астхма. Цоцхране Датабасе Сѕст Рев. 2002;(3):ЦД002738

  14. ван Грунсвен ПМ, ван Сцхаѕцк ЦП, Молема Ј, Аккерманс РП, ван Њеел Ц. Еффецт оф инхалед цортицостероидс он бронцхиал респонсивенесс ин патиентс њитх “цортицостероид наиве” милд астхма: а мета-аналѕсис. Тхораџ 1999;54:316–322

  15. Тхе Датабасе оф Абстрацтс оф Ревиењс оф Еффецтивенесс (Университѕ оф Ѕорк), Датабасе но.: ДАРЕ-990806. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 3, 2000. Оџфорд: Упдате Софтњаре

  16. Хаахтела Т, Херрала Ј, Кава Т ѕм. Цомпарисон оф а бета-2-агонист, тербуталине, њитх ан инхалед цортицостероид, будесониде, ин нењлѕ детецтед астхма. Н Енгл Ј Мед 1991;325:388–392

  17. Масх Б, Бхеекие А, Јонес ПЊ. Инхалед вс орал стероидс фор адултс њитх бронцхиал астхма. Цоцхране Датабасе Сѕст Рев. 2002;(32):ЦД002160

  18. Адамс Н, Бесталл Ј, Јонес ПЊ. Инхалед флутицасоне пропионате фор астхма. Цоцхране Датабасе Сѕст Рев. 2002;(3):ЦД003135

  19. Келлоњаѕ ЈС. Зафирлукаст: тхе фирст леукотриене-рецептор антагонист аппровед фор тхе треатмент оф астхма. Анн Пхармацотхер 1997;31:1012–1021

  20. Тхе Датабасе оф Абстрацтс оф Ревиењс оф Еффецтивенесс (Университѕ оф Ѕорк), Датабасе но.: ДАРЕ-971168. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 4, 1999. Оџфорд: Упдате Софтњаре

  21. Дуцхарме ФМ, Хицкс ГЦ. Анти-леукотриене агентс цомпаред то инхалед цортицостероидс ин тхе манагемент оф рецуррент анд/ор цхрониц астхма (Цоцхране Ревиењ). Цоцхране Датабасе Сѕст Рев. 2002;(3):ЦД002314

  22. Давиес Б, Броокс Г, Девоѕ М. Тхе еффицацѕ анд сафетѕ оф салметерол цомпаред то тхеопхѕллине: а мета-аналѕсис оф нине цонтроллед студиес. Респираторѕ Медицине 1998;92:256–263

  23. Тхе Датабасе оф Абстрацтс оф Ревиењс оф Еффецтивенесс (Университѕ оф Ѕорк), Датабасе но.: ДАРЕ-980610. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 2, 2000. Оџфорд: Упдате Софтњаре

  24. Дуцхарме Ф. Аддитион оф анти-леукотриене агентс то инхалед цортицостероидс фор цхрониц астхма. Цоцхране Датабасе Сѕст Рев. 2002;(3):ЦД003133

  25. Лöфдахл ЦГ, Реисс ТФ, Лефф ЈА, ет ал. Рандомисед, плацебо-цонтроллед триал оф еффецт оф а леукотриене рецептор антагонист, монтелукаст, он таперинг инхалед цортицостероидс ин астхматиц патиентс. БМЈ 1999;319:87–90

  26. Ван Гансе Е, Кауфман Л, Дерде МП, Ѕернаулт ЈЦ, Делауноис Л, Винцкен Њ. Еффецтс оф антихистаминес ин адулт астхма: а мета-аналѕсис оф цлиницал триалс. Еур Респир Ј 1997;10:2216–24

  27. Роње БХ, Споонер ЦХ, Дуцхарме ФМ, Бретзлафф ЈА, Бота ГЊ. Цортицостероидс фор превентинг релапсе фоллоњинг ацуте еџацербатионс оф астхма. Цоцхране Датабасе Сѕст Рев. 2002;(3):ЦД000195

  28. Лахденсуо А, Хаахтела Т, Херрала Ј ѕм. Рандомисед цомпарисон оф гуидед селф-манагемент анд традитионал треатмент оф астхма овер оне ѕеар. БМЈ 1996;312:748–752

  29. Цатес ЦЈ, Јефферсон ТО, Бара АИ. Инфлуенза ваццинатион ин астхма: еффицацѕ анд сиде еффецтс. Цоцхране Датабасе Сѕст Рев. 2002;(3):ЦД000364

  30. Рам ФСФ, Робинсон СМ, Блацк ПН. Пхѕсицал траининг ин астхматиц субјецтс. Цоцхране Датабасе Сѕст Рев. 2002;(3):ЦД001116

  31. Цамбацх Њ, Њагенаар РЦ, Коелман ТЊ, Тон ван Кеимпема АР, Кемпер ХЦ. Тхе лонг-терм еффецтс оф пулмонарѕ рехабилитатион ин патиентс њитх астхма анд цхрониц обструцтиве пулмонарѕ дисеасе: а ресеарцх сѕнтхесис. Арцхивес оф Пхѕсицал Медицине анд Рехабилитатион 1999;80:103–111

  32. Тхе Датабасе оф Абстрацтс оф Ревиењс оф Еффецтивенесс (Университѕ оф Ѕорк), Датабасе но.: ДАРЕ-990269. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 3, 2000. Оџфорд: Упдате Софтњаре

  33. Холлоњаѕ Е, Рам ФСФ. Бреатхинг еџерцисес фор астхма. Цоцхране Датабасе Сѕст Рев. 2002;(3):ЦД001277

  34. Давиес Х, Олсон Л, Гибсон П. Метхотреџате ас а стероид спаринг агент ин адулт астхма. Цоцхране Датабасе Сѕст Рев. 2002;(3):ЦД000391

  35. Марин МГ. Лоњ-досе метхотреџате спарес стероид усаге ин стероид-депендент астхматиц патиентс: а мета-аналѕсис. Цхест 1997;112:29–33

  36. Тхе Датабасе оф Абстрацтс оф Ревиењс оф Еффецтивенесс (Университѕ оф Ѕорк), Датабасе но.: ДАРЕ-970922. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 4, 1999. Оџфорд: Упдате Софтњаре

  37. Еванс ДЈ, Цуллинан П, Геддес ДМ. Цѕцлоспорин ас ан орал цортицостероид спаринг агент ин стабле астхма. Цоцхране Датабасе Сѕст Рев. 2002;(3):ЦД002993

  38. Еванс ДЈ, Цуллинан П, Геддес ДМ. Голд ас ан орал цортицостероид спаринг агент ин астхма. Цоцхране Датабасе Сѕст Рев. 2002;(3):ЦД002985

  39. Гибсон ПГ, Хенрѕ РЛ, Цоугхлан ЈЛ. Тхе еффецт оф треатмент фор гастро-есопхагеал рефлуџ он астхма ин адултс анд цхилдрен. Цоцхране Датабасе Сѕст Рев. 2002;(3):ЦД001496

  40. Фиелс СК, Сутхерланд ЛР. Доес медицал антирефлуџ тхерапѕ импрове астхма ин астхматицс њитх гастроесопхагеал рефлуџ: а цритицал ревиењ оф тхе литературе. Цхест 1998;114:275–283

  41. Тхе Датабасе оф Абстрацтс оф Ревиењс оф Еффецтивенесс (Университѕ оф Ѕорк), Датабасе но.: ДАРЕ-981289. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 2, 2000. Оџфорд: Упдате Софтњаре

  42. Масх Б, Бхеекие А, Јонес ПЊ. Инхалед вс орал стероидс фор адултс њитх бронцхиал астхма. Цоцхране Датабасе Сѕст Рев. 2002;(3):ЦД002160

  43. Адамс Н, Бесталл Ј, Јонес П. Инхалед бецлометхасоне ат дифферент досес фор лонг-терм астхма. Цоцхране Датабасе Сѕст Рев. 2002;(3):ЦД002879

  44. Адамс Н, Бесталл Ј, Јонес ПЊ. Инхалед флутицасоне пропионате фор астхма. Цоцхране Датабасе Сѕст Рев. 2002;(3):ЦД003135

  45. Липњортх БЈ, Њилсон АМ. Досе респонсе то инхалед цортицостероидс: бенефитс анд рискс. Семинарс ин Респираторѕ анд Цритицал Царе Медицине 1998;19:625–646

  46. Тхе Датабасе оф Абстрацтс оф Ревиењс оф Еффецтивенесс (Университѕ оф Ѕорк), Датабасе но.: ДАРЕ-990283. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 1, 2001. Оџфорд: Упдате Софтњаре

  47. Келлѕ КД, Споонер ЦХ, Роње БХ. Недоцхромил содиум версус цромоглѕцате фор еџерцисе-индуцед астхма. Цоцхране Датабасе Сѕст Рев. 2002;(3):ЦД002731

  48. Цатес ЦЈ, Адамс Н, Бесталл Ј. Холдинг цхамберс версус небулисерс фор инхалед стероидс ин цхрониц астхма. Цоцхране Датабасе Сѕст Рев. 2002;(3):ЦД001491

  49. Канниесс Ф. Рицхтер К. Јаницки С. Сцхлеисс МБ. Јоррес РА. Магнуссен Х. Досе редуцтион оф инхалед цортицостероидс ундер цонцомитант медицатион њитх монтелукаст ин патиентс њитх астхма. Еуропеан Респираторѕ Јоурнал 2002;20(5):1080-7
  1. ЕБМ Гуиделинес, 04.11.2011, њњњ.ебм-гуиделинес.цом.

  2. Глобал Стратегѕ фор Астхма Манагемент анд Превентион НИХ Публицатион Но 02-3659 Иссуед Јануарѕ, 1995 (упдатед 2002) Манагемент Сегмент (Цхаптер 7): Упдатед 2005 фром тхе 2004 доцумент. Тхе ГИНА репортс аре аваилабле он њњњ.гинастхма.орг.

  3. Упатството треба да се опреснува еднаш на 3 години.

  4. Предвидено следно опреснување во 2015г.

  ПРОФЕСИОНАЛНА АСТМА

  МЗД Упатства  18.10.2004   • Основни податоци

   • Појавување на болеста.

   • Најчести предизвикувачи на професионална астма.

   • Симптоми

   • Дијагностичка обработка

   • ВЕП (ПЕФ ) мерења на работното место.

   • Специфичен провокациски тест.

   • Третман и рехабилитација.

   • Прогноза.

   • Други симптоми слични на астма.

   • Егзацербација на астма поврзани со работа

   • Референци

  ОСНОВНИ ПОДАТОЦИ

   • Да се земат во предвид професионалните надразнувачи и сензибилизатори како и работните услови во случаеви на астма кај возрасни.

   • Фамилјаризирај се со (научи ги) дијагностичките испитувања за астмата,да се направат или во примарна здравствена заштита или во секундарна здравствена заштита.

   • Запамети дека може да бидеш законски обврзан да пријавуваш дијагностицирани случаеви на професионална астма .

   • Астмата поврзана со работа не секогаш го исполнува законскиот критериум за една професионална астма .

  ПОЈАВУВАЊЕ НА БОЛЕСТА

   • Епидемиолошките студии во тек на последните години укажуваат дека професионалната астма е недоволно пријавувана. Според неколку епидемиолошки студии сразмерот на адултната астма поврзана со работа е висок 15- 30 %. Значајноста на професионалните агенси во мултифакториелната етиологија на астмата е многу поголема отколку што порано се мислело.

  ЧЕСТИ ПРИЧИНИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА АСТМА.

   • Во агрикултурата најчестиот предизвикувачки агенс го вклучува животинскиот епител (кравски перут е најзначаен), лабораториските животински секрети, брашно, зрна, животинска храна и резервоар на инсекти. Во пекарите брашното исто како и зачините и додатоците за припрема на лебот како што се разни ензими, се сензибилизатори.

   • Мувлата во влажните згради го зголемува ризикот од астма и може да предизвикува преосетливост.

   • Во дрвната преработка ,неколку тешки дрва(пр.апаче, кедар)можат да сензибилизираат.

   • Од хемикалиите ди-изоцијанати остануваат важни предизвикувачи на професионална астма.Латекс гума,анхидриди на органски киселини ,епокси смоли како ,пластика како и формалдехид се примери на други агенси со мала молекуларна маса кои предизвикуваат астма.

   • Пареа при заварување, посебно на нерѓосувачки челик и обработените течности треба да се земат во предвид.

  СИМПТОМИ

   • Симптоми слични на астма се јавуваат во тек на работни денови или во тек на работната смена, пр. кашлање (често ноќе), диспнеа, свирежи во градите, чуство на недостаток на воздух.

   • Во почетокот постои јасна разлика меѓу деновите на работа и деновите надвор од работа. Како што изложеноста продолжува симптомите перзистираат и преку викендот се губат само по долго време на одмор од експозиција.

   • Симптомите некогаш не се појавуваат по работната смена ,или ноќе посебно кога предизвикувачкиот агенс е кемиски.

   • Симптомите на горните респираторни патишта и очните симтоми често претходат на астматските симптоми.

  ДИЈАГНОСТИЧКА ОБРАБОТКА

   • Важна е детална професионална анамнеза .Вредни податоци можат да се добијат од субјективната обсервација на пациентот, од студиите на работното место обработени од завод за медицина на трудот,релевантни операционални безбедносни инсрукции.

   • Симптомите на астма се слични со оние кај професионална астма.

   • Астмата треба правилно да се дијагностицира.

    • Дијагнозата на астма е иста како и кај астма од предизвикувачки агенси воопшто.

    • Понекогаш астма може да се демонстрира само во врска со експозиција.

   • Демонсрирање на сензибилизација на специфичен агенс поврзан со работата помага при дијагностицирање.

    • Кожни прик (прицк) тестови 1

    • Ако е можно мерење на специфични ИгЕ антитела.2

    • Присуството на ИгГ антитела само укажува на експозиција не и сензибилизација и затоа не се дијагностички.

   • Демонстрација на астматска реакција поврзана со работа.

    • ПЕФ мерења на работа (организирани од завод на трудова медицина или с пецијализирани центри ,види подолу)

    • Специфични провокациски тестови (само специјализирани центри)

  ПЕФ МЕРЕЊА НА РАБОТНОТО МЕСТО

   • Важен дел во дијагнозата на професионална астма и треба секогаш да се изведе ако има сомнеж за нејзино постоење.

   • Се разликува од мерењата на ПЕФ направени за дијагностицирање на обичната астма.

   • Не треба да се изведат кај акутна или тешка астма

   • Сериски мерења мора да се изведат за доволно долг временски период ,се преферира време од три недели вклучувајќи ги и двата викенди (или друг период од работата)

   • ПЕФ мерења треба да се направат секои два часа по будење, на работа и дома.

   • Пациентот треба да се мотивира да ги направи мерењата на ПЕФ такашто пациентите мора да се снабдат со адекватни информации. Ако се направат неправилно, ПЕФ очитувања на работното место не можат соодветно да се интерпретираат.

   • Информациите добиени од мерењата од работното место можат да се прошират со мониторирање на бронхиалната реактивност на работа и во тек на празниците.

   • Персоналот на трудова медицина треба да се свесни дека испитувањата треба да се направат без одложување. Исто така, вредно е да се направат ПЕФ мерења и за време на боледување. Мониторирање треба да се продолжи кога вработениот се враќа на работа.

  СПЕЦИФИЧНИ ПРОВОКАЦИСКИ ТЕСТОВИ

   • Провокациски тестови треба да се изведат само од специјализирани центри со доволна експертиза.

   • Тие се најрелевантен метод за да се утврди причинска поврзаност меѓу професионалниот агенс и астма.

   • Провокациските тестови 1 можат да се изведат на различни начини.

    • Комерцијалните алергенски екстракти можат да бидат употребени, на пример во случаи на сомнеж за постоење на алергија на перут од крава.

    • Специфични провокациски тестови можат да се изведат во провокациски комори (само со специјалистичка помош) употребувајќи пр. брашно, дрвена прашина,лепило, боја, и хемикалии како формалдехид, изоцијанати и анхидридна киселина.

    • Провокациски тест може да се изведе и на работното место доколку предизвикувачкиот агенс не е изолиран или не се достапни комерцијалните алергенски екстракти. Хоспитализираниот пациент ќе оди на работа во придружба на медицинска сестра која ќе ја мониторира работата на пациентот. Мониторирање продолжува после враќање на пациентот во болница.

   • Позитивниот резултат е релевантен. Негативниот резултат не исклучува можност од професионална астма. Причини за негативен резултат може да бидат: кога погрешна субстанца е користена за тестирање, недоволна количина на алерген содржан во екстрактот, долг временски период поминат по провокацијата и реакцијата е послаба, или краткото време на провокација не одговара на целовремената провокација од 5 дена во неделата.

  ТРЕТМАН И РЕХАБИЛИТАЦИЈА

   • Медицинскиот третман не се разликува од оној кај други типови на астма

   • Најважно е тотално избегнување или значајна редукција на изложеноста на предизвикувачкиот агенс. Тоа може да се постигне со:

    • Поставување на рестрикцији во работната средина

    • Релокација на пациентот во склоп на претходното работно место

    • Ретренирање

    • Употреба на маска за дишење корисна само при привремена изложеност.

    • Да се зема предвид предвремено пензионирање(инвалидска пензија) итн.

   • Ако пациентот е релоциран во склоп на претходното работно место тимот за трудова медицина мора да се вклучи во мониторирање на пациентовата состојба.

   • Ако релокацијата е неуспешна други форми на рехабилитација треба да се земат предвид.

  ПРОГНОЗА

   • Симтомите обично се губат кога изложеноста на предизвикувачкиот агенс е или тотално избегната или значајно редуцирана. Што поскоро се елиминира експозицијата после појавата на симптомите толку подобра е прогнозата.

   • Професионалната астма може да остане симптоматска за неколку години, во некои случаи може да стане постојана. Оздравувањето од астма предизвикана од хемикали е често слабо. Посебно прогнозата на астма предизвикана од изоцијанати познато е дека е лоша.

   • Кога професионалната астма е дијагностицирана мониторирањето на пациентот и оптималната терапија е од најголема важност.
  ДРУГИ СИМПТОМИ СЛИЧНИ НА АСТМА

   • Некои пациенти можат да страдаат од симптоми слични на астма но немаат промени во белодробната функција. Кај ваквите случаи астмата не може да се дијагностицира.

   • Третина од овие пациенти имат склоност да развиваат клиничка астма за една до две години.

   • Овие пациенти треба да се третират на ист начин како и пациентите со астма поврзана со работа. Треба да се постават рестрикцији во работната средина на пациентот, треба да се препишат антиинфламаторни лекови за да се превенира појавата на клиничка астма.

   • Заводот за трудова медицина треба да биде одговорен за мониторирање на состојбата на овие пациенти .

   • Ако симптомите се влошуваат испитувањата за професионална астма треба да се повторат.
  1   ...   7   8   9   10   11   12   13   14   ...   24

  Коьрта
  Контакты

      Главная страница


  Prolongirana kaslica kaj vozrasni