• САРКОИДОЗА
 • ОСНОВНИ ПОДАТОЦИ
 • ЕПИДЕМИОЛОГИЈА
 • Акутна саркоидоза
 • Хронична саркоидоза
 • Ртг на бели дробови
 • Диференцијална дијагноза • страница13/24
  Дата14.01.2018
  Размер1.81 Mb.

  Prolongirana kaslica kaj vozrasni


  1   ...   9   10   11   12   13   14   15   16   ...   24

  РЕФЕРЕНЦИ


  1. Фахеѕ Т, Стоцкс Н, Тхомас Т. Љуантитативе сѕстематиц ревиењ оф рандомисед цонтроллед триалс цомпаринг антибиотицс њитх плацебо фор ацуте цоугх ин адултс. БМЈ 1998;316:906-910

  2. Тхе Датабасе оф Абстрацтс оф Ревиењс оф Еффецтивенесс (Университѕ оф Ѕорк), Датабасе но.: ДАРЕ-988448. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 4, 1999. Оџфорд: Упдате Софтњаре

  3. Паворд ИД, Цхунг КФ. Манагемент оф цхрониц цоугх. Ланцет 2008 Апр 19;371(9621):1375-84. ПубМед

  4. Цхунг КФ, Паворд ИД. Преваленце, патхогенесис, анд цаусес оф цхрониц цоугх. Ланцет 2008 Апр 19;371(9621):1364-74. ПубМед

  5. Диагносис анд Манагемент оф Цоугх: АЦЦП Евиденце-Басед Цлиницал Працтице Гуиделинес. Цхест 2006 Јан;129(1 Суппл):1С-292С 1

  6. Праттер МР. Овервиењ оф цоммон цаусес оф цхрониц цоугх: АЦЦП евиденце-басед цлиницал працтице гуиделинес. Цхест 2006 Јан;129(1 Суппл):59С-62С. ПубМед 2
  1. ЕБМ Гуиделинес, 06.08.2010, њњњ.ебм-гуиделинес.цом.

  2. Упатството треба да се опреснува еднаш на 3 години.

  3. Предвидено следно опреснување во 2015г.


  САРКОИДОЗА


  МЗД Упатства

  11.03.2009

   • Основни податоци

   • Епидемиологија

   • Симптоми

   • Иницијални испитувања во примарната здравствена заштита

   • Понатамошни испитувања

   • Третман

   • Следење

   • Прогноза

   • Референци

  ОСНОВНИ ПОДАТОЦИ


  • Да се посомневаме на саркоидоза кај пациенти со симптоми на бели дробови, кожа, очи или лимфни јазли,и при тоа да се направи РТГ на бели дробови

  • Да се мониторира белодробната функција ни РТГ на бели дробови кај пациенти со саркоидоза во случај на компликации.

  ЕПИДЕМИОЛОГИЈА


  • Саркоидозата е системско грануломатозно заболување со непозната етиологија

  • Почетокот на заболувањето најчесто се случува помеѓу 20-40 годишна возраст и многу ретко во детството.

  СИМПТОМИ

  • Симптомите може да бидат нејасни,и може да се од еден орган,најчесто од белите дробови (кашлица, диспнеа), очи (увеитис, иритис), кожа (ерѕтема нодосум, макулопапуларни лезии, реакции што оставаат лузни, и лимфни јазли (оток)

  • Околу 50% од случаите се дијагностицират инцидентно во асимптоматскиот стадиум на РТГ пулмо која се прави за време на ипитување на некое друго заболување или рутински преглед.

  Акутна саркоидоза


  • Кај некои пациенти, болеста може да се појави со симптоми таканаречени акутна саркоидоза и тој облик може да ги има некои или сите од следните симптоми:

    • Ерѕтхема нодосум (особено кај жените)

    • Артралгија, оток на зглобовите

    • Покачена телесна температура

    • Иритис или увеитис

    • Оток на плунчните жлезди

  • Саркоидоза на лузни (зацрвенување.оток и размекнување на стари лузни)

    • Кашлица и диспнеа

    • Зголемени лимфни јазли

  Хронична саркоидоза


  • Диспнеа

  • Различни папуларни кожни лезии

  • Хриничен увеитис,глаукома

  • Симпотоми на хиперкалциемија

  • Ренална инсуфициенција како резултат на нефрокалциноза

  • Аритмии и абнормалности во спроводливоста (како и во акутната фаза)

  • Хиперспленизам

  • Невролошки симптоми

  ИНИЦИЈАЛНИ ИСПИТУВАЊА ВО ПРИМАРНА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА

  Ртг на бели дробови


  • 90-95% од пациентите со саркоидоза имаат промени на РТГ на бели дробови

  • Побарај консултација од радиолог и нагласи сомневање за саркоидоза

  • Класификација на радиолошките наоди

  • Тип И: зголемени хиларни лимфни јазли

  • Тип ИИ :истото + симетрични паренхимални инфилтрати

  • Тип ИИИ : само паренхимални абнормалности

  • Тип ИВ : пулмонална фиброза  Лабораториски испитувања

  • Обично нема абнормални наоди во крвните или уринарните тест

  • Тестови

  • Крвната слика( хемоглобинот, хематокритот, вкупните црвени крвни клетки и вкупните бели крвни клетки: леуко-и тромбоцитопенија може да се јават еср (зголемена кај еден број на пациентите во почетокот на заболувањето)

  • Серумскиот и 24 -часовниот калциум во урината (понекогаш наголемен)

  • Серумскиот АЦЕ ( може да биде зголемен кај околу 2 /3 од пациентите, како на почетокот така и во активната фаза на болеста

  • АЛТ (аланин аминотрансфераза) и АЛП (алкална фосфатаза) се зголемуваат при промени на црн дроб, а креатининот расте при промени на бубрезите.

  Диференцијална дијагноза


  • Да се земат предвид диференцијално дијагностички алтернативи

  НАТАМОШНИ ИСПИТУВАЊА

  • Наамошни испитувања се спроведуваат во специјализирани клиники за интерна медицина или белодробни заболувања, каде дијагнозата ќе се постави со хистопатолошка потврда

  • Сите пациенти со саркоидоза, освен тие со брза акутна форма на болеста би требало да бидат видени од офталмолог најмалку еднаш, доколку болеста перзистира подолго, еднаш годишно дури и ако нема очни симптоми.

  ТРЕТМАН

  • Целта на третманот е да го спречи оштетувањето и фиброзата на белодробието и на другите органи.

  • Акутната саркоидоза обично се излекува спонтано. Симптомите може да бидат ублажени со нестероидни антиинфламаторни лекови (НСАИД).

  • Ако е потребно, специјалист започнува кортикостероиди (ннд -А) во траење од 12 до 18 месеци, понекогаш третманот може да трае многу подолго (ннд -Ц).

  • Во натамошниот третман на белодробната саркоидоза, инхалаторните кортикостероиди (ннд -А) се корисни кај некои пациенти, а предизвикуваати помалку споредни ефекти во споредба со системскиот третман.
  1   ...   9   10   11   12   13   14   15   16   ...   24

  Коьрта
  Контакты

      Главная страница


  Prolongirana kaslica kaj vozrasni