• ЛАБОРАТОРИСКИ ИСПИТУВАЊА
 • Ладни аглутинини
 • ПРОГНОЗА
 • РЕФЕРЕНЦИ • страница16/24
  Дата14.01.2018
  Размер1.81 Mb.

  Prolongirana kaslica kaj vozrasni


  1   ...   12   13   14   15   16   17   18   19   ...   24

  ДИЈАГНОЗА


  • Сомнеж за Мѕцопласма пнеумониае како причина за респираторна инфекција, се поставува ако:

  • ЕСР, ЦРП, Ле и рентгенграфија на граден кош не се корисни при диференцијална дијагноза: резултатите се променливи и неспецифични.  ЛАБОРАТОРИСКИ ИСПИТУВАЊА


  • Прецизен брз тест не е на располагање, и серологијата има свои ограничувања. Серолошките тестови се индицирани најмалку при две состојби:

   • Во почетниот период на епидемијата, серологијата би требало да се испитува кај неколку “типични” случаи.

   • Кај тешка и комлицирана пневмонија.

  • Следните тестирања се на располагање:


  Антитела на Мѕцопласма пнеумониае од двојни серумски примероци (фиксација на комплемент или ЕИА метод)

  • Главни проблеми се доцните резултати и повремена неспецифична реакција.Овие тестови се рутински во многу вирусолошки лаборатории

  • Серумски примероци:

  • Толкување

  • Сигнификантно зголемување на титарот е дијагностичко

  • Најмалку две класи на антитела (ИгГ + ИгМ или ИгГ + ИгА или сите три) би требало да бидат иследувани со ЕИА метод за да се подобри дијагностичката прецизност.

  Специфичен ИгМ

  • Повеќето комерцијални китови се задоволителни под услов да се мисли на следните факти:

  • Нивото на антитела се зголемува за една недела , и може да остане високо со месеци.Тестот е најкорисен кога инфекцијата е примармна, како што обично се случува кај (мали) деца.

  • Кај реинфекции ИгМ обично не се менува.

  Ладни аглутинини


  • Тестот е неспецифичен и несензитивен, и би требало да биде занемарен.

  Други тестови


  ЛЕКУВАЊЕ НА ИНФЕКЦИЈА СО МЅЦОПЛАСМА ПНЕУМОНИАЕ

  • Макролидите,тетрациклините, флуокинолоните се ефективна фармакотерапија кај пнеумонија предизвикана со Мѕцоласма пнеумониае.

  • Соодветен антибиотски третман го скратува времетраењето на симптомите дури и ако Мѕцопласма не е секогаш ерадицирана од пхаринџ.

  • Времетраењето на фармакотерапискиот третман треба да биде 14 дена .

  Лекови на избор се:

  • цларѕтхромѕцин 250-500мг/2 џ дневно или

  • Доџѕцѕлине 100 мг/2 пати дневно (доза за возрасни) (ннд -Ц)

  • Понови макролиди (кои би можеле да бидат подобро толерирани (ннд -А) може исто така да се применат,( на пр роџитхромѕцин1 150 мг 2 џ дневно,телитхромѕцин2 800мг/дневно или азитхромѕцин 250-500мг/дневно во тек на 3-5дена (ннд -Ц)

  ПРОГНОЗА


  • Инфекции со Мѕцоласма пнеумониае обично се лекуваат навистина лесно, дури и без антибиотици;

  • После пневмонија од Мѕцоласма пнеумониае општата состојба може да биде пореметена долго време, и кашлицата може да трае со недели. Рентгенграфијата на бели дробови може да се нормализира полека. Понекогаш белодробната функција може да биде влошена со месеци.

  • Фатални инфекции предизвикани од Мѕцопласма пнеумониае се крајно ретки.

  РЕФЕРЕНЦИ


  1. Јацобс Е. Серологицал дијагносис оф Мѕцопласма пнеумониае инфецтионс: а цритицал ревиењ оф цуррент процедурес. (Ревиењ). Цлин Инфецт Дис 1993;17 суппл 1:79-82

  2. Адам Д. Цлиницал усе оф тхе нењ мацролидес, азалидес, анд стрептограминс ин педиатрицс (ревиењ). Ј Цхемотхер 1992;4:371-5

  3. МцЦрацкен ГХ. Цуррент статус оф антибиотиц треатмент фор Мѕцопласма пнеумониае инфецтионс. Педиатр Инфецт Дис 1986;5:167-71

  4. Ахонен А, Коскинен Р, Рантанен П ѕм. Атѕпицал пнеумониа ин тхе Нордиц цоунтриес: Аетиологѕ анд цлиницал ресултс оф а триал цомпаринг флероџацин анд доџѕцѕцлине. Ј Антимицр Цхемотхер 1997;39:499-508

  5. Фоѕ ХМ ет ал. Мѕцопласма пнеумониае пнеумониа ин ан урбан ареа. Фиве ѕеарс оф сурвеилланце. ЈАМА 1970;214:1666-72

  6. Милне Р, Олнеѕ РЊ, Гамбле ГД, Турнидге Ј. Толерабилитѕ оф роџитхромѕцин версус ерѕтхромѕцин ин цомпаративе цлиницал триалс ин патиентс њитх лоњер респираторѕ трацт инфецтионс. Цлин Друг Инвест 1997;14:405-417

  7. Тхе Датабасе оф Абстрацтс оф Ревиењс оф Еффецтивенесс (Университѕ оф Ѕорк), Датабасе но.: ДАРЕ-971501. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 2, 2000. Оџфорд: Упдате Софтњаре

  8. Сцхонњалд С, Барсиц Б, Клинар И, Гунјаца М. Тхрее-даѕ азитхромѕцин цомпаред њитх тен-даѕ роџитхромѕцин треатмент оф атѕпицал пнеумониа. Сцанд Ј Инфецт Дис 1994;26:706-710

  9. Лоде Х, Сцхаберг Т. Азитхромѕцин ин лоњер респираторѕ трацт инфецтионс. Сцанд Ј Инфецт Дис 1992 (суппл);83:26-33

  10. Њаитес КБ, Талкингтон ДФ. Мѕцопласма пнеумониае анд итс роле ас а хуман патоген. (Ревиењ). Цлин Мицробиол Рев. 2004 Оцт;17(4):697-728

  11. Аткинсон ТП, Балисх МФ, Њаитес КБ. Епидемиологѕ, цлиницал манифестатионс, патхогенесис анд лабораторѕ детецтион оф Мѕцопласма пнеумониае инфецтионс. ФЕМС Мицробиол Рев 2008 Нов;32(6):956-73. ПубМед

  12. Сáнцхез-Варгас ФМ, Гóмез-Дуарте ОГ. Мѕцопласма пнеумониае-ан емергинг еџтра-пулмонарѕ патхоген. Цлин Мицробиол Инфецт 2008 Феб;14(2):105-17. ПубМед
  1. ЕБМ Гуиделинес, 02.12.2009, њњњ.ебм-гуиделинес.цом.

  2. Упатството треба да се опреснува еднаш на 3 години.

  3. Предвидено следно опреснување во 2014г.  ХРОНИЧНА ОБСТРУКТИВНА БЕЛОДРОБНА БОЛЕСТ ( ХОББ)
  1   ...   12   13   14   15   16   17   18   19   ...   24

  Коьрта
  Контакты

      Главная страница


  Prolongirana kaslica kaj vozrasni