• РЕФЕРЕНЦИ • страница21/24
  Дата14.01.2018
  Размер1.81 Mb.

  Prolongirana kaslica kaj vozrasni


  1   ...   16   17   18   19   20   21   22   23   24

  ПРОГНОЗА


  • Неситноклеточен белодробен карцином

   • Петгодишно преживување од сите пациенти е 10-13%;

   • Петгодишно преживување кај тие лекувани исклучиво хируршки (25%) е 65%.

  • Ситноклеточен белодробен карцином

   • Двегодишно преживување е 20% и петгодишно преживување е помалку од 5%.

  ПОВРЗАНИ ДОКАЗИ

   • Според не-рандомизираните студии, радикална радиотерапија кај пациенти со локализиран неситноклеточен белодробен карцином кои не доволно ги исполнуваат критериумите за хирушка интевенција, изгледа резултира со поголемо преживување отколку што може да се очекува во споредба со оние кои не се третирани (ннд-Ц).

   • Пост-оперативната радиотерапија ги намалува случаите на локален рецидив за 11% до 18% меѓу пациенти со комплетна ресекција во стадиум ИИ или стадиум ИИИА на неситноклеточен белодробен карцином, но овде нема подобрување во преживувањето (ннд -Ц)

   • Кај пациентите со подобра општа состојба користа може да биде поголема со примена на високи дози радиотераписки режими (ннд -Ц).

   • Тераписките шеми кои содржат цисплатин даваат подобар одговор и поголеми можности за преживување отколку хемотерапијата со другите алкилирачки агенси., без некој видлив пораст во ризикот од токсична смрт (ннд ).

   • На платина основана комбинација (цисплатин, царбоплатин) е терапија на прва линија за локално проширен или дисеминиран неситноклеточен белодробен карцином (ннд -А). Оваа терапија ја подобрува прогнозата, ги олеснува симптомите и го подобрува квалитетот на животот.

   • Доказите од рандоминизираните клинички студии ја подржуваат употребата на винорелбин како можност за третман од прв ред кај пациенти со локално проширен или метастаски неситноклеточен карцином на бели дробови (ннд -Б).

   • Профилактичка ирадијација на мозокот го редуцира ризикот од метастази во мозокот за ситноклеточен карцином на бели дробови (ннд-А).

   • Хемотерапијата може да го продолжи преживувањето на пациентите со проширен ситноклеточен карцином на бели дробови (ннд-Ц).

   • Во две студии доцетаџел лесно ја подобрува прогнозата на пациентите со релапс на не-ситноклеточен карцином на бели дробови (ннд )

   • Спирален КТ на бели дробови не го зголемува преживувањето и не ја намалува смртноста кога се употребува како скрининг метода за белодробен карцином кај асимптоматски индивидуи (ннд -Д).

   • Доцотаџел може лесно да ја подобри прогнозата кај пациенти со релапс на неситноклеточен белодробен карцином. Паметреџед би можел да има слични ефекти како доцатаџел, но со неколку несакани ефекти (ннд-Ц)

   • Изгледа дека нема ефекти врз долгорочното преживување ако радиотерапијата на градниот кош се даде во рамки на 30 дена од почетокот на хемотерапијата или подоцна, за пациенти коишто имаат ограничен ситноклеточен белодробен карцином (ннд-Ц).

  РЕФЕРЕНЦИ


  1. Фродин ЈЕ, фор Сњедисх Цоунцил он Тецхнологѕ Ассессмент ин Хеалтх Царе. Лунг цанцер. Ацта Онцологица 1996;35:46-53

  2. Тхе Датабасе оф Абстрацтс оф Ревиењс оф Еффецтивенесс (Университѕ оф Ѕорк), Датабасе но.: ДАРЕ-978125. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 4, 1999. Оџфорд: Упдате Софтњаре

  3. Тхе Пропхѕлацтиц Цраниал Иррадиатион Овервиењ Цоллаборативе Гроуп. Цраниал иррадиатион фор превентинг браин метастасес оф смалл целл лунг цанцер ин патиентс ин цомплете ремиссион. Тхе Цоцхране Датабасе оф Сѕстематиц Ревиењс, Цоцхране Либрарѕ нумбер: ЦД002805. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 2, 2002. Оџфорд: Упдате Софтњаре. Упдатед фрељуентлѕ

  4. Њаллинг Ј. Цхемотхерапѕ фор адванцед нон-смалл-целл лунг цанцер. Респираторѕ Медицине 1994;88:649-657

  5. Тхе Датабасе оф Абстрацтс оф Ревиењс оф Еффецтивенесс (Университѕ оф Ѕорк), Датабасе но.: ДАРЕ-953438. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 4, 1999. Оџфорд: Упдате Софтњаре

  6. Нон-смалл Целл Лунг Цанцер Цоллаборативе Гроуп. Цхемотхерапѕ ин нон-смалл целл лунг цанцер: а мета-аналѕсис усинг упдатед дате он индивидуал патиентс фром 52 рандомизед триалс. БМЈ 1995;311:899-909

  7. Тхе Датабасе оф Абстрацтс оф Ревиењс оф Еффецтивенесс (Университѕ оф Ѕорк), Датабасе но.: ДАРЕ-952726. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 4, 1999. Оџфорд: Упдате Софтњаре

  8. Марино П, Преатони А, Цантони А, Буццхери Г. Сингле-агент цхемотхерапѕ версус цомбинатион цхемотхерапѕ ин адванцед нон-смалл целл лунг цанцер: а љуалитѕ анд мета-аналѕсис студѕ. Лунг Цанцер 1995;13:1-12

  9. Тхе Датабасе оф Абстрацтс оф Ревиењс оф Еффецтивенесс (Университѕ оф Ѕорк), Датабасе но.: ДАРЕ-952578. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 4, 1999. Оџфорд: Упдате Софтњаре

  10. Лиленбаум РЦ, Лангенбрг П, Дицкерсин К. Сингле агент версус цомбинатион цхемотхерапѕ ин патиентс њитх адванцед нон-смалл-целл лунг царцинома: а мета-аналѕсис оф респонсе, тоџицитѕ, анд сурвивал. Цанцер 1998;82:116-126

  11. Тхе Датабасе оф Абстрацтс оф Ревиењс оф Еффецтивенесс (Университѕ оф Ѕорк), Датабасе но.: ДАРЕ-980209. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 4, 2000. Оџфорд: Упдате Софтњаре

  12. Госс Г, Пасзат Л, Нењман ТЕ, Еванд ЊК, Броњман Г. Усе оф преоперативе цхемотхерапѕ њитх ор њитхоут постоперативе радиотхерапѕ ин тецхницаллѕ ресецтабле стаге ИИА нон-смалл-целл лунг цанцер. Цанцер Превентион анд Цонтрол 1998;2:32-39

  13. Тхе Датабасе оф Абстрацтс оф Ревиењс оф Еффецтивенесс (Университѕ оф Ѕорк), Датабасе но.: ДАРЕ-983999. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 4, 2000. Оџфорд: Упдате Софтњаре

  14. Арриагада Р, Пигнон ЈП, Ихде ДЦ ет ал. Еффецт оф тхорациц радиотхерапѕ он морталитѕ ин лимитед смалл-целл лунг цанцер. А мета-аналѕсис оф 13 рандомизед триалс амонг 2,140 патиентс. Антицанцер Ресеарцх 1994;14:333-335

  15. Тхе Датабасе оф Абстрацтс оф Ревиењс оф Еффецтивенесс (Университѕ оф Ѕорк), Датабасе но.: ДАРЕ-955090. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 4, 1999. Оџфорд: Упдате Софтњаре

  16. Роњелл НП, Њиллиамс ЦЈ. Радицал радиотхерапѕ фор стаге И/ИИ нон-смалл целл лунг цанцер ин патиентс нот суффициентллѕ фит ор децлининг сургерѕ. Тхе Цоцхране Датабасе оф Сѕстематиц Ревиењс, Цоцхране Либрарѕ нумбер: ЦД002935. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 2, 2002. Оџфорд: Упдате Софтњаре. Упдатед фрељуентлѕ

  17. Логан ДМ, Лоцхрин ЦА, Дарлинг Г, Еадѕ А, Нењман ТЕ, Еванс ЊК. Адјувант радиотхерапѕ анд цхемотхерапѕ фор стаге ИИ ор ИИИА нон-смалл-целл лунг цанцер афтер цомплете ресецтион. Цанцер Превентион анд Цонтрол 1997;1:366-378

  18. Тхе Датабасе оф Абстрацтс оф Ревиењс оф Еффецтивенесс (Университѕ оф Ѕорк), Датабасе но.: ДАРЕ-984001. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 1, 2001. Оџфорд: Упдате Софтњаре

  19. Мацбетх Ф, Тоѕ Е, Цолес Б, ет ал. Паллиативе радиотхерапѕ регименс фор нон-смалл целл лунг цанцер. Тхе Цоцхране Датабасе оф Сѕстематиц Ревиењс, Цоцхране Либрарѕ нумбер: ЦД002143. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 2, 2002. Оџфорд: Упдате Софтњаре. Упдатед фрељуентлѕ

  20. Пујол ЈЛ, Царестиа, Даурес ЈП. Ис тхере а цасе фор цисплатин ин тхе треатмент оф смалл-целл лунг цанцер: а мета-аналѕсис оф рандомизед триалс оф а цисплатин-цонтаининг регимен версус а регимен њитхоут тхис алкѕлатинг агент. Бритисх Јоурнал оф Цанцер 2000:83; 8-15.

  21. Тхе Датабасе оф Абстрацтс оф Ревиењс оф Еффецтивенесс (Университѕ оф Ѕорк), Датабасе но.: ДАРЕ-20001277. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 1, 2002. Оџфорд: Упдате Софтњаре

  22. Госс ГД, Логан ДМ, Нењман ТЕ, Еванс ЊК. Усе оф винорелбине ин нон-смалл целл лунг цанцер. Цанцер Превентион анд Цонтрол 1997;1:28-38

  23. Тхе Датабасе оф Абстрацтс оф Ревиењс оф Еффецтивенесс (Университѕ оф Ѕорк), Датабасе но.: ДАРЕ-984004. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 4, 2000. Оџфорд: Упдате Софтњаре

  24. Бонфилл Џ, Серра Ц, Сацристан М, Ногуе М, Лоса Ф, Монтесинос Ј. Сецонд-лине цхемотхерапѕ фор нон-смалл целл лунг цанцер. Тхе Цоцхране Датабасе оф Сѕстематиц Ревиењс, Цоцхране Либрарѕ нумбер: ЦД002804. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 2, 2002. Оџфорд: Упдате Софтњаре. Упдатед фрељуентлѕ

  25. Доуиллард ЈЅ, Роселл Р, Де Лена М ет ал. Адјувант винорелбине плус цисплатин версус обсерватион ин патиентс њитх цомплетелѕ ресецтед стаге ИБ-ИИИА нон-смалл-целл лунг цанцер (Адјувант Навелбине Интернатионал Триалист Ассоциатион ШАНИТАЌ): а рандомисед цонтроллед триал. Ланцет Онцол 2006 Сеп;7(9):719-27. ПубМед

  26. Тхатцхер Н, Цханг А, Парикх П ет ал. Гефитиниб плус бест суппортиве царе ин превиоуслѕ треатед патиентс њитх рефрацторѕ адванцед нон-смалл-целл лунг цанцер: ресултс фром а рандомисед, плацебо-цонтроллед, мултицентре студѕ (Иресса Сурвивал Евалуатион ин Лунг Цанцер). Ланцет 2005 Оцт 29-Нов 4;366(9496):1527-37. ПубМед

  27. Схепхерд ФА, Родригуес Переира Ј, Циулеану Т ет ал; Натионал Цанцер Институте оф Цанада Цлиницал Триалс Гроуп. Ерлотиниб ин превиоуслѕ треатед нон-смалл-целл лунг цанцер. Н Енгл Ј Мед 2005 Јул 14;353(2):123-32. ПубМед

  28. Молина ЈР, Адјеи АА, Јетт ЈР. Адванцес ин цхемотхерапѕ оф нон-смалл целл лунг цанцер. Цхест 2006 Оцт;130(4):1211-9. ПубМед

  29. Бедано ПМ, Ханна НХ. Салваге тхерапѕ ин патиентс њитх адванцед нон-смалл целл лунг цанцер. Ј Тхорац Онцол 2006 Јул;1(6):582-7. ПубМед  1. ЕБМ Гуиделинес, 05.4.2011, њњњ.ебм-гуиделинес.цом.

  2. Упатството треба да се опреснува еднаш на 2 години.

  3. Предвидено следно опреснување во 2013г.
  1   ...   16   17   18   19   20   21   22   23   24

  Коьрта
  Контакты

      Главная страница


  Prolongirana kaslica kaj vozrasni