• ПЕФ МЕРЕЊА
 • СПИРОМЕТРИЈА 1
 • СЛЕДЕЊЕ НА ПЕФ ВО ДОМАШНИ УСЛОВИ
 • ТЕСТ СО ФИЗИЧКИ НАПОР
 • ЛАБОРАТОРИСКИ ТЕСТОВИ
 • РАДИОЛОШКО ИСПИТУВАЊЕ
 • КОЖНИ ПРИК ( ПРИЦК ) ТЕСТОВИ 1
 • ТЕСТОВИ НА ПРОВОКАЦИЈА СО АЛЕРГЕНИ • страница5/24
  Дата14.01.2018
  Размер1.81 Mb.

  Prolongirana kaslica kaj vozrasni


  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   24

  АУСКУЛТАЦИЈА НА БЕЛИТЕ ДРОБОВИ


   • Визинг на крај на експириум скоро секогаш е знак за обструктивна болест како астма.

   • Кај болните од астма во почетокот на болеста, аускултацијата е скоро секогаш нормална во периоди кога болниот е без симптоми

   • Аускултацијата може да биде во граници на нормала дури и ако болниот има опсежни симптоми (“силент цхест”)

   • Респираторните тонови треба да се аускултираат и при рапиден форсиран експириум.

  ПЕФ МЕРЕЊА


   • Резултатот е обично нормален во почетокот, во тек на асимптоматските периоди.

   • Подобрување од 15% вооднос на базичната вредност (и повеќе од 60 Л/мин) при бронходилататорен тест е сигнификантно за дијагноза.

  СПИРОМЕТРИЈА1


   • Дава поточни информации за белодробната функција од ПЕФ

   • Форсираниот витален капацитет (ФВЦ), форсираниот експираторен волумен во првата секунда (ФЕВ1) и нивниот однос (ФЕВ%) се најважните мерења.

   • Испитувањето е релативно лесно за изведба и не е скапо.

  СЛЕДЕЊЕ НА ПЕФ ВО ДОМАШНИ УСЛОВИ


   • Следењето на ПЕФ во домашни услови е добар метод за потврда на дијагнозата .

   • Болниот ја мери вредноста на ПЕФ наутро и подоцна попладне во тек на една недела без лекови

    • се изведуваат три последователни, форсирани, кратки дувања , и сите три вредности се регистрираат

    • највисоката вредност се користи за евалуација.

    • Разлика од најмалку 20% (пресметана како разлика помеѓу највисоката и најниската вредност во период од 24 часа, поделена со нивната средна вредност), или разлика поголема од 60 л/мин, која се јавува најмалку 3 пати во тек на следениот период е високо сугестивна за астма. За калкулација види програм

   • Во тек на следната недела ПЕФ мерењата се повторуваат со бронходилататор.

    • се изведуваат три последователни дувања наутро, по будење и

    • сите три вредности се регистрираат

    • бронходилататорот се дава со дозиран аеросол

    • по 20 минути, трите дувања се повторуваат и повторно се регистрираат сите вредности.

    • истата процедура се повторува и попладне.

  ТЕСТ СО ФИЗИЧКИ НАПОР


   • Трчање на отворено, особено на ладен воздух често тригерира бронхоконстрикција кај болни со астма

   • По мерење на ПЕФ, болниот трча во надворешна средина 6 минути

   • Аускултирајте ги белите дробови и забележете ја ПЕФ вредноста веднаш по напорот и по 5, 10, и 15 минути. Пад на ПЕФ за повеќе од 15% е сигнификантен наод

   • Тестот е особено погоден за млади астматичари кај кои не се сомневаме на коронарна срцева болест. Мора да биде под контрола на обучен доктор или медицинска сестра.

  ЛАБОРАТОРИСКИ ТЕСТОВИ


   • Бројот на еозинофили во крв и спутум понекогаш е зголемен, но ретко кај постарите

   • Специфични серумски ИгЕ1 може да се одредат ако не се достапни кожни прик (прицк) тестови 2

  РАДИОЛОШКО ИСПИТУВАЊЕ


   • Ртг на бели дробови

    • диференцијално дијагностичко испитување (срцева слабост, белодробен тумор)

    • обично нормален кај астма

    • не е потребен за следење без некоја специфична причина

    • синузит може да биде причина за пролонгирана кашлица

    • асматичарите често имаат синузит (асоцијација 80-100%)

  КОЖНИ ПРИК (ПРИЦК) ТЕСТОВИ 1


   • Може да се индицирани ако постои сомнеж за алергија на полен или целогодини алергени

  ТЕСТОВИ НА ПРОВОКАЦИЈА СО АЛЕРГЕНИ


   • Се изведуваат само во специјализирани клиники

  РЕФЕРЕНЦИ


  1. Хаахтела Т, Линдхолм Х, Бјöркстен Ф, Коскенвуо К, Лаитинен ЛА. Преваленце оф астхма ин Финнисх ѕоунг мен. Бр Мед Ј 1990;301:266–8

  2. Реијула К, Хаахтела Т, Клаукка Т, Рантанен Ј. Инциденце оф оццупатионал астхма анд персистент астхма ин ѕоунг адултс хас инцреасед ин Финланд. Цхест 1996;110:58–61

  3. Љуанјер ПХ, Лебоњитз МД, Грегг И, Миллер МР, Педерсен ОФ. Пеак еџпираторѕ флоњ: цонцлусионс анд рецоммендатионс оф а Њоркинг Партѕ оф тхе Еуропеан Респираторѕ Социетѕ. Ревиењ. Но абстрацт аваилабле. Еур Респир Ј 1997;24:2С-8С

  4. Хиггинс БГ, Бриттон ЈР, Цхинн С, Јонес ТД, Јенкинсон Д, Бурнеѕ ПГ, Таттерсфиелд АЕ. Тхе дистрибутион оф пеак еџпираторѕ флоњ вариабилитѕ ин а популатион сампле. Ам Рев Респир Дис 1989;140(5):1368–72

  5. Хетзел МР, Цларк ТЈ. Цомпарисон оф нормал анд астхматиц цирцадиан рхѕтхмс ин пеак еџпираторѕ флоњ рате. Тхораџ 1980;35(10):732–8

  6. Нунн АЈ, Грегг И. Нењ регрессион ељуатионс фор предицтинг пеак еџпираторѕ флоњ ин адултс. БМЈ 1989;298(6680):1068–70

  7. Долѕниук ет ал, Релатионсхип оф трацхеал сизе то маџимум еџпираторѕ аирфиоњ анд денситѕ депенденце. Ј Аппл Пхѕсиол 1986;60:501–505

  8. Вилјанен АА, Халттунен ПК, Креус КЕ, Вилјанен БЦ. Спирометриц студиес ин нон-смокинг, хеалтхѕ адултс. Сцанд Ј Цлин Лаб Инвест 1982;159:5–20

  9. Љуанјер ПХ, Таммелинг ГЈ, Цотес ЈЕ, Педерсен ОФ, Песлин Р, Ѕернаулт ЈЦ. Лунг волумес анд форцед вентилаторѕ флоњс. Репорт Њоркинг Партѕ Стандардизатион оф Лунг Фунцтион Тестс, Еуропеан Цоммунитѕ фор Стеел анд Цоал. Оффициал Статемент оф тхе Еуропеан Респираторѕ Социетѕ. Ревиењ. Но абстрацт аваилабле. Еур Респир Ј 1993;16:5–40

  10. Црапо РО, Буист АС, Бурроњс Б, Цлаусен ЈЛ, Цоатес АЛ, Цотес Ј, Доцкерѕ ДЊ, Гарднер РМ, Ханкинсон ЈЛ, Ханлеѕ Ј, Јохнсон РЛ, Лебоњитз МД, Паолетти П, Песлин Р, Полгар Г, Љуанјер ПХ , Тоцкман МС, Њеисс СТ, Њохл МЕБ. Ам Рев Респир Дис 1991;144:1202–18

  11. Цотес ЈЕ, Цхинн ДЈ, Љуанјер ПХ, Роца Ј, Ѕернаулт ЈЦ. Стандардизатион оф тхе меасуремент оф трансфер фацтор (диффусинг цапацитѕ). Репорт Њоркинг Партѕ Стандардизатион оф Лунг Фунцтион Тестс, Еуропеан Цоммунитѕ фор Стеел анд Цоал. Оффициал Статемент оф тхе Еуропеан Респираторѕ Социетѕ. Ревиењ. Но абстрацт аваилабле. Еур Респир Ј 1993;16:41–52

  12. Стерк ПЈ, Фаббри ЛМ, Љуанјер ПХ, Цоцкцрофт ДЊ, О'Бѕрне ПМ, Андерсон СД, Јунипер ЕФ, Мало ЈЛ. Аирњаѕ респонсивенесс. Стандардизед цхалленге тестинг њитх пхармацологицал, пхѕсицал анд сенситизинг стимули ин адултс. Репорт Њоркинг Партѕ Стандардизатион оф Лунг Фунцтион Тестс, Еуропеан Цоммунитѕ фор Стеел анд Цоал. Оффициал Статемент оф тхе Еуропеан Респираторѕ Социетѕ. Ревиењ. Но абстрацт аваилабле. Еур Респир Ј 1993;16:53–83

  13. Љуанјер ПХ, Таммелинг ГЈ, Цотес ЈЕ, Фаббри ЛМ, Маттхѕс Х, Педерсен ОФ, Песлин Р, Роца Ј, Стерк ПЈ, Улмер ЊТ, ет ал. Сѕмболс, аббревиатионс анд унитс. Њоркинг Партѕ Стандардизатион оф Лунг Фунцтион Тестс, Еуропеан Цоммунитѕ фор Стеел анд Цоал. Но абстрацт аваилабле. Еур Респир Ј 1993;16:85–100

  14. Цасан П, Роца Ј, Санцхис Ј. Спирометриц респонсе то а бронцходилатор. Референце валуес фор хеалтхѕ цхилдрен анд адолесцентс. Булл Еур Пхѕсиопатхол Респир 1983;19(6):567–9

  15. Далес РЕ, Спитзер ЊО, Тоусигнант П, Сцхецхтер М, Суисса С. Цлиницал интерпретатион оф аирњаѕ респонсе то а бронцходилатор. Епидемиологиц цонсидератионс. Ам Рев Респир Дис 1988;138(2):317–20

  16. Цасан П, Роца Ј, Санцхис Ј. Спирометриц респонсе то а бронцходилатор. Референце валуес фор хеалтхѕ цхилдрен анд адолесцентс. Булл Еур Пхѕсиопатхол Респир 1983;19(6):567–9

  17. Далес РЕ, Спитзер ЊО, Тоусигнант П, Сцхецхтер М, Суисса С. Цлиницал интерпретатион оф аирњаѕ респонсе то а бронцходилатор. Епидемиологиц цонсидератионс. Ам Рев Респир Дис 1988;138(2):317–20

  18. Пенноцк БЕ, Рогерс РМ, МцЦаффрее ДР. Цхангес ин меасуред спирометриц индицес. Њхат ис сигнифицант? Но абстрацт аваилабле. Цхест 1981;80(1):97–9

  19. Фолгеринг Х, в д Бринк Њ, в Хеесњијк О, в Херњаарден Ц. Елевен пеак флоњ метерс: а цлиницал евалуатион. Еур Респир Ј 1998;11(1):188–93

  20. Рандолпх Ц. Цурр Пробл Педиатр 1997;27:53–77

  21. Каттан М, Кеенс ТГ, Меллис ЦМ, Левисон Х. Тхе респонсе то еџерцисе ин нормал анд астхматиц цхилдрен. Ј Педиатр 1978;92(5):718–21

  22. Цоцкцрофт ДЊ, Киллиан ДН, Меллон ЈЈ, Харгреаве ФЕ. Бронцхиал реацтивитѕ то инхалед хистамине: а метход анд цлиницал сурвеѕ. Цлин Аллергѕ 1977;7(3):235–43

  23. Њоолцоцк АЈ, Пеат ЈК, Саломе ЦМ, Ѕан К, Андерсон СД, Сцхоеффел РЕ, МцЦоњаге Г, Киллалеа Т. Преваленце оф бронцхиал хѕперреспонсивенесс анд астхма ин а рурал адулт популатион. Тхораџ 1987;42(5):361–8

  24. Ѕан К, Саломе Ц, Њоолцоцк АЈ. Рапид метход фор меасуремент оф бронцхиал респонсивенесс. Тхораџ 1983;38(10):760–5

  25. МцЦормацк МЦ, Енригхт ПЛ. Макинг тхе диагносис оф астхма. Респир Царе 2008 Маѕ;53(5):583-90; дисцуссион 590-2. ПубМед

  26. Бритисх гуиделине он тхе манагемент оф астхма. Бритисх Тхорациц Социетѕ (БТС) / Сцоттисх Интерцоллегиате Гуиделинес Нетњорк (СИГН). Гуиделине Но. 101, 2008 / Ревисед 2011
  1. ЕБМ Гуиделинес, 30.09.2011, њњњ.ебм-гуиделинес.цом.

  2. Упатството треба да се опреснува еднаш на 3 години.

  3. Предвидено следно опреснување во 2015г.  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   24

  Коьрта
  Контакты

      Главная страница


  Prolongirana kaslica kaj vozrasni