• ОТПУШТАЊЕ ОД БОЛНИЦА ПО АКУТНА ЕГЗАЦЕРБАЦИЈА НА АСТМА
 • ПОВРЗАНИ ДОКАЗИ
 • РЕФЕРЕНЦИ • страница7/24
  Дата14.01.2018
  Размер1.81 Mb.

  Prolongirana kaslica kaj vozrasni


  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   ...   24

  ИНДИКАЦИИ ЗА ИНТЕНЗИВНА НЕГА


   • Перзистентна, тешка диспнеа и покрај повторувана примена на бета 2 агонисти 3-4 пати на 20-30 минутни интервали

   • Ако артериски п02 е под 8 КПа и покрај инхалирање на кислород

   • Ако артериски пЦ02 е над 6 КПа

   • При исцрпеност

   • При конфузија и замор (летаргија)

   • При губиток на свест

   • При респираторен арест

  ОТПУШТАЊЕ ОД БОЛНИЦА ПО АКУТНА ЕГЗАЦЕРБАЦИЈА НА АСТМА


   • Белодробната функција мора да биде нормализирана пред отпуштање од болница

   • ПЕФ вредностите мора да бидат на 70% од референтните или од претходната максимална вредност

   • Дневните варијации на ПЕФ мораат да бидат помали од 25%

   • Отсуство на ноќни тегоби

   • При испис, задолжително да се препорача:

    • Орален стероид (преднизолон 20-40 мг/ден) во тек на 1-2 недели (ннд -А)

    • Инхалаторен анти-инфламаторен лек, обично кортикостероид)

    • Инхалаторен бета симпатикомиметик

    • Да се направи ревизија на редовната терапија на одржување

    • Најдобро е на болниот да му се даде сопствен ПЕФ-мерач за дома

    • Да се обучи за точна техника за инхалација

    • Да се закаже наредна контрола

  ПОВРЗАНИ ДОКАЗИ


   • Инхалаторните стероиди ја намалуваат стапката на хоспитализација кај болните кои не примаат системски стероиди. Кај деца изгледа дека инхалаторните стероиди се во најмала рака еднакво ефикасни како системските (ннд -Б)

   • Нема докази дека терапијата со високи дози на кортикостероиди обезбедува дополнителен бенефит на оралните стероиди по отпуштање од одделот за итна помош (ннд -Ц)

   • Нема докази кои би ја поддржале употребата на интравенски бета 2 агонисти кај болни со тешка акутна астма. Овие лекови треба да се даваат по пат на инхалација. (ннд-Б) Континуирана примена на бета агонисти со инхалатор е поефикасна отколку интермитентна примена на бета агонисти при третман на тешка акутна астма(ннд -А)

  РЕФЕРЕНЦИ


  1. Цатес ЦЈ. Холдинг цхамберс версус небулисерс фор бета-агонист треатмент оф ацуте астхма. Тхе Цоцхране Датабасе оф Сѕстематиц Ревиењс, Цоцхране Либрарѕ нумбер: ЦД000052. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 2, 2002. Оџфорд: Упдате Софтњаре. Упдатед фрељуентлѕ.

  2. Турнер МО, Пател А, Гинсбург С, Фитзгералд ЈМ. Бронцходилатор деливерѕ ин ацуте аирфлоњ обструцтион. Арцх Интерн Мед 1997;157:1736-1744

  3. Тхе Датабасе оф Абстрацтс оф Ревиењс оф Еффецтивенесс (Университѕ оф Ѕорк), Датабасе но.: ДАРЕ-978301. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 4, 1999. Оџфорд: Упдате Софтњаре

  4. Стоодлеѕ РГ, Аарон СД, Далес РЕ. Тхе роле оф ипратропиум бромиде ин тхе емергенцѕ манагемент оф ацуте астхма еџацербатион; а метааналѕсис оф рандомизед цлиницал триалс. Анналс оф Емергенцѕ Медицине 1999;34:8-18

  5. Тхе Датабасе оф Абстрацтс оф Ревиењс оф Еффецтивенесс (Университѕ оф Ѕорк), Датабасе но.: ДАРЕ-991385 Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 2, 2001. Оџфорд: Упдате Софтњаре

  6. Роње БХ, Споонер Ц, Дуцхарме ФМ, Бретзлафф ЈА, Бота ГЊ. Еарлѕ емергенцѕ департмент треатмент оф ацуте астхма њитх сѕстемиц цортицостероидс. Тхе Цоцхране Датабасе оф Сѕстематиц Ревиењс, Цоцхране Либрарѕ нумбер: ЦД002178. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 2, 2002. Оџфорд: Упдате Софтњаре

  7. Мансер Р, Реид Д, Абрамсон М. Цортицостероидс фор ацуте севере астхма ин хоспиталисед патиентс. Тхе Цоцхране Датабасе оф Сѕстематиц Ревиењс, Цоцхране Либрарѕ нумбер: ЦД001740. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 2, 2002. Оџфорд: Упдате Софтњаре. Упдатед фрељуентлѕ.

  8. Родриго Г, Годриго Ц. Цортицостероидс ин тхе емергенцѕ департмент тхерапѕ оф ацуте адулт астхма: ан евиденце-басед евалуатион. Цхест 1999;116:285-295

  9. Тхе Датабасе оф Абстрацтс оф Ревиењс оф Еффецтивенесс (Университѕ оф Ѕорк), Датабасе но.: ДАРЕ-991636. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 1, 2001. Оџфорд: Упдате Софтњаре

  10. Парамесњаран К, Белда Ј, Роње БХ. Аддитион оф интравеноус аминопхѕллине то бета2-агонистс ин адултс њитх ацуте астхма. Тхе Цоцхране Датабасе оф Сѕстематиц Ревиењс, Цоцхране Либрарѕ нумбер: ЦД002742. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 2, 2002. Оџфорд: Упдате Софтњаре. Упдатед фрељуентлѕ

  11. Роње БХ, Споонер ЦХ, Дуцхарме ФМ, Бретзлафф ЈА, Бота ГЊ. Цортицостероидс фор превентинг релапсе фоллоњинг ацуте еџацербатионс оф астхма. Тхе Цоцхране Датабасе оф Сѕстематиц Ревиењс, Цоцхране Либрарѕ нумбер: ЦД000195. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 2, 2002. Оџфорд: Упдате Софтњаре. Упдатед фрељуентлѕ.

  12. Едмондс МЛ, Цамарго ЦА Јр, Поллацк ЦВ Јр, Роње БХ. Еарлѕ усе оф инхалед цортицостероидс ин тхе емергенцѕ департмент треатмент оф ацуте астхма. Тхе Цоцхране Датабасе оф Сѕстематиц Ревиењс, Цоцхране Либрарѕ нумбер: ЦД002308. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 2, 2002. Оџфорд: Упдате Софтњаре. Упдатед фрељуентлѕ

  13. Едмондс МЛ, Цамарго ЦА Јр, Саундерс ЛД, Бреннер БЕ, Роње БХ. Инхалед стероидс ин ацуте астхма фоллоњинг емергенцѕ департмент дисцхарге. Тхе Цоцхране Датабасе оф Сѕстематиц Ревиењс, Цоцхране Либрарѕ нумбер: ЦД002316. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 2, 2002. Оџфорд: Упдате Софтњаре. Упдатед фрељуентлѕ

  14. Траверс А, Јонес АП, Келлѕ К, ет ал. Интравеноус бета-2-агонистс фор ацуте астхма ин тхе емергенцѕ департмент. Тхе Цоцхране Датабасе оф Сѕстематиц Ревиењс, Цоцхране Либрарѕ нумбер: ЦД002988. Ин: Тхе Цоцхране Либрарѕ, Иссуе 2, 2002. Оџфорд: Упдате Софтњаре. Упдатед фрељуентлѕ

  15. Бритисх гуиделине он тхе манагемент оф астхма. Бритисх Тхорациц Социетѕ (БТС) / Сцоттисх Интерцоллегиате Гуиделинес Нетњорк (СИГН). Гуиделине Но. 101, 2008 / Ревисед 2011
  1. ЕБМ Гуиделинес, 02.09.2011, њњњ.ебм-гуиделинес.цом.

  2. Упатството треба да се опреснува еднаш на 3 години.

  3. Предвидено следно опреснување во 2015г.  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   ...   24

  Коьрта
  Контакты

      Главная страница


  Prolongirana kaslica kaj vozrasni